Kaj je mejna osebnostna motnja?

Mejna osebnostna motnja se v glavnem kaže v negativni samopodobi in odnosu do sveta

Ena izmed pogosto spregledanih duševnih bolezni je mejna osebnostna motnja. Vsi razlogi za nastanek omenjene bolezni še niso znani, vendar se nanašajo na težave z nevrotransmitorji v možganih, otroškimi travmami in genetiko. V vsakem primeru je trpeča oseba izpostavljena negativnemu mišljenju. To pa povzroči slabo samopodobo ter težave z nadziranjem čustev in obnašanja v stresnih situacijah. Večinoma za omenjeno boleznijo trpijo mlajši odrasli ljudje. Zato je tudi priporočljivo, da se za trpečega posameznika čim prej poišče pomoč.

Simptomi mejne osebnostne motnje

Mejna osebnostna motnja pa se v glavnem kaže v negativni samopodobi in odnosu do sveta. To pa vpliva na obnašanje trpeče osebe, saj ima negativno predstavo o sebi, drugih ljudeh in splošno o življenju.

Glavni simptomi omenjene motnje so tako:

 • Močan in nerazumen strah, da bi osebo zapustila družina in prijatelji.
 • Vzorec nestabilnih odnosov z ljudmi. Tako je trpeč posameznik en trenutek močno naklonjen določeni osebi, nakar pa prične verjetni, da ga bo omenjena oseba zapustila.
 • Izguba stika z realnostjo, kar lahko spremlja paranoja, izreden stres ipd.
 • Črne misli, kot so misli na samomor, samopoškodovanje, izguba prijateljev in družine ipd.
 • Občutek praznote.

Kdaj je priporočljiv obisk psihoterapevta?

Različne duševne bolezni imajo lahko edinstvene simptome. Te se lahko razlikujejo od posameznika do posameznika. Pri veliko duševnih boleznih pa lahko posameznik izkazuje določene simptome, ki nam povedo, da je morda nekaj narobe. V vsakem primeru je obisk pri psihoterapevtu najboljša rešitev, da se postavi primerna diagnoza.

Mejna osebnostna motnja

Če opazimo kateregakoli od zgoraj naštetih simptomov pri prijatelju ali družinskemu članu, je priporočljivo, da govorimo z njim. Dejstvo je, da ne moremo nikogar prisiliti, da poišče pomoč, lahko pa predlagamo obisk pri psihoterapevtu.

Dejavniki, ki prispevajo k razvoju duševnih motenj

Vsaka bolezen ima enega ali več vzrokov, ki prispevajo k njenemu razvoju. Pri duševnih boleznih so vedno pomembni:

 • Genetika
 • Okolje v katerem je oseba odraščala
 • Odnosi z družino
 • Življenjske situacije v katerih se je oseba znašla

Težave z neuravnovešeno možgansko kemijo

Veliko ljudi z osebnostnimi motnjami ima težave z nevrotransmitorji v možganih. Nevrotransmitorji delujejo kot prenašalci sporočil med možganskimi celicami.

Do nepravilnega delovanja lahko pride zaradi slabe prehrane, bolezni, velike količine stresa ipd. Možno pa je tudi, da je oseba genetično nagnjena k razvoju omenjene bolezni.

Okolijski dejavniki lahko povzročijo razvoj duševnih motenj

Duševne bolezni lahko povzroči ali pospeši negativno okolje v katerem oseba odrašča. Tako lahko vzpodbudijo razvoj mejne osebnostne motnje sledeči dejavniki:

 • Izkušanje rednega strahu kot otrok
 • Zanemarjanje staršev oziroma čustvena, fizična ali seksualna zloraba
 • Zloraba substanc, kot je alkohol in druge

Težave z razvojem možganov so lahko odgovorne za razvoj različnih bolezni uma

Raziskovalci so ugotovili, da veliko število ljudi, ki trpi za osebnostno motnjo, ima slabo razvit del možganov. Te deli so predvsem:

Orbitofrontalna skorja

To je del možganov, ki uravnava čustvene odzive na okolico. Orbitofrontalna skorja je predvsem zadolžena za pravilno izkazovanje in nadziranje negativnih čustev, kot je jeza in anksioznost.

Hipokampus

Ima pomembno funkcijo, ki nadzira delovanje obnašanja ter samonadzora. Če ne deluje pravilno, lahko posameznik izgubi nadzor nad pravilnim odzivom nad neko stresno situacijo.

Amigdala

Del možganov, ki je namenjen načrtovanju in odločanju.

Na spletni strani www.mojpsihoterapevt.si lahko najdemo pomoč izkušenih psihoterapevtov. Obenem pa je na omenjeni strani veliko člankov, kateri nam povedo veliko o zaznavanju in zdravljenju različnih duševnih bolezni.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*