Grčija – sredozemska turistična pravljica

Na skrajnem jugu balkanskega polotoka leži dežela tisočerih otokov in otočkov, zalivov, s številnimi polotoki, čudovitimi plažami, prijaznim mediteranskim podnebjem, kristalno čistim morjem in z bogato antično zgodovino. Njena obala meri kar 11600 kilometrov. Antična Grčija velja za zibelko zahodne civilizacije. Filozofi kot so Sokrat, Platon in Aristotel so postavili temelje vsemu kar poznamo danes, od krščanske religije, do politike in  demokratičnih državnih ureditev, antičnim Grkom pa dolgujemo tudi razvoj gledališča, zgodovinopisja, matematike, pa tudi olimpijske igre.

NORO: Povratne letalske karte v Atene 18€! | PO SVETU

Atene, zibelka civilizacije

Glavno mesto Grčije so Atene, eno prvih mestnih državic v Evropi, s prav tako bogato zgodovino in arheološko dediščino. V nekoč najvplivnejšem mestu v Sredozemlju danes živi približno tri milijone prebivalcev, zato pa obišče Atene vsako leto več milijonov turistov iz celega sveta. Leta 2014 je Grčijo obiskalo 23 milijonov turistov in je ena od držav z največjim številom svetovno zaščitene dediščine v Evropi in na svetu.

Skrivnostna in lepa Kreta

Eden od najznamenitejših grških otokov je Kreta. Je največji grški otok in peti največji v Sredozemlju. Otok ima milo sredozemsko podnebje, dolga in vroča poletja in mile zime. Tam si lahko ogledate palačo v Knososu – eno največjih znamenitosti Krete. Angleški arheolog Artur Evans j ruševine uredil v zanimiv arheološki park, kjer si lahko ogledate palače, stopnišča, labirint, nenavadne stebre, starodavne freske in druge arheološke najdbe. Lahko obiščete še palačo Festos na jugu otoka ali pa mesto Chania, ki s svojimi uličicami, bazarji, parki in trdnjavo velja za najlepše na Kreti. Prav tako je zanimivo staro beneško pristanišče Rethymno s svojimi ribiškimi ladjami, beneško trdnjavo nad mestom in odličnimi restavracijami z morskimi specialitetami.

Grčija turistu v celoti ponuja nepozabno izkušnjo. Tako s svojo zgodovinsko vpetostjo, kot z turističnimi modernimi ponudbami, s svojo  odlično kulinariko in slikovito pokrajino pa je tudi raj za vsa čutila in predvsem brbončice.

 

 

Leave a comment

Your email address will not be published.


*