Ste mogoče samska mati … preberi ->

Samske mame na zmenkih

Cankarjanska mati je zastaran model

Skoraj vsaka peta družina v Sloveniji je enostarševska. Število se povečuje, od popisa 1981. se je skorajda podvojilo. Glavnina enostarševskih družin, kar 86 odstotkov, so matere z otroki. In kaj počnejo? Zagotovo ne čepijo doma in čakajo, da bo moški njihovega življenja stopil skozi vrata. Mama, ki želi spoznati moškega, mora biti ženska brez iluzij. Partner, ki ji bo ustrezal, ne bo hipno postal nadomestni oče in zagotovo ne bo tako močno ljubil njenih otrok, kot jih ona. A naj bo iskanje čim manj usodno. Navsezadnje so mame samske zato, da bi jim bilo bolje, ne slabše.

Zavedanje o tem, koliko koordinacije je treba, da gre mama na zmenek mirna, ker bo z otrokom vse v redu, medtem ko bo v družbi srkala martini, je dokaj jasno, a o zapletih pri dejanskih nočnih povabilih redko premišljujemo. Na to je opozorila prigoda znanke, ki se je svoji grenki izkušnji večkrat nasmejala: »Ko sem prvič ponoči pripeljala moškega v svoje stanovanje in odslovila varuško, najprej vsa presrečna, ker bom pol leta po ločitvi spet seksala, sem se šele začela zavedati, da se hčerka ponoči še vedno zbuja. Začel me je oblivati hladen tuš. Nekaj mi je reklo, da to noč ne bo spala. In seveda ni. Ko je že tretjič zajokala in mi je ni uspelo pomiriti v njeni posteljici, sem moškega prijazno, a s pogledom tako-blizu-a-tako-daleč, napotila skozi vrata, sama pa se premaknila v otroško spalnico v čudoviti svileni spalni srajci za 100 evrov. No, naslednjič seksam, ko bo mala na faksu.« Drugo nočno povabilo je opravila, ko je bila hči pri očetu, pa še takrat, se ji zdi, je uživala le polovično. Na začetku se ni mogla popolnoma sprostiti, ker je imela eno uho naperjeno v otroško sobo, eno oko pa k vratom spalnice, kamor je mala znala velikokrat sama ponoči prihiteti še mesece po ločitvi.

Povezana slika

Tudi življenje je lahko film. Se spomnite Bolje ne bo nikoli? Helen Hunt v nekem prizoru najprej miri bolnega sina, nato želi, ne vedoč, da jo je vmes pobruhal, nadaljevati strastno poljubljanje. Film se sicer konča srečno. Najde svojo ljubezen – ostarelega nevrotika z obsesivno-kompulzivno motnjo. In čeprav ta rešitev najbrž ni cilj vseh, poraja vprašanje, kako biti mama in hkrati ljubica z zadovoljivim socialnim življenjem.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*