EGR ventil za boljše delovanje motorja v avtu

EGR ventil zmanjša količino emisij v izpušnem plinu

Avtomobili so postali nujno orodje za veliko število ljudi v modernem svetu. Potrebujemo jih za potovanje v službo, na počitnice ter tudi pri vsakodnevnih opravilih. Vsa ta priročnost in brezskrbnost pa ima svojo ceno – avtomobili so izredni onesnaževalci okolja v velikem številu. Srečo obstajajo številne tehnologije, ki omejijo nevarne pline v izpuhu in jih uporabijo za izboljšanje zmogljivosti motorja. Pri tem igra veliko vlogo EGR ventil, saj ga lahko najdemo v vseh novejših bencinskih in dizelskih avtomobilih ter tudi drugih vozilih.

EGR ventil zmanjša količino emisij v izpušnem plinu

Vsak motor potrebuje kisik, da ohranja uspešno notranje izgorevanje goriva. Zrak, ki ga dihamo je skoraj v celoti sestavljen iz dušika. Pri visokih temperaturah postane dušik izredno reaktiven. V motorju je lahko temperatura delovanja vse med 900 °C in 1300 °C. Pri teh visokih vrednostih se ustvarijo škodljivi oksidi dušika, ki potujejo iz motorja v izpušni sistem ter zapustijo vozilo.

EGR ventil je ključnega pomena
EGR ventil je del avtomobila, ki zmanjšuje vsebnost kancerogenega CO2 v izpušnem sistemu, zato je obvezen za standarde Euro 5 in Euro 6

Naloga EGR ventila je ta, da ujame del teh plinov in jih usmeri nazaj v motor. S tem se spremeni kemija oziroma vsebina zraka, ki vstopa v motor, kar zniža temperaturo delovanja za več kot 140 °C. To pa poveča učinkovitost delovanja motorja in izgorevanja goriva. Obenem pa se škodljivi plini uničijo, kar močno zmanjša izpusti nevarnih emisij iz izpušnega sistema.

Nabiranje ogljikovih oblog v ventilu EGR

Delovanje EGR ventila je močno pogojeno z njegovo prepustnostjo. Sčasoma se v njem naberejo obloge ogljika, ki ga lahko popolnoma zamašijo. To prepreči vračanje plinov v motor, kar poslabša delovanje motorja v našem vozilu.

Kako očistiti in zamenjati EGR ventil P0400

Obenem pa se preko izpuha v ozračje sprosti več škodljivih plinov, saj niso šli čez ponoven proces izgorevanja v motorju. Novejša vozila imajo senzor, ki nadzoruje delovanje EGR ventila. Če ta ne deluje kot mora, se na armaturni plošči prižge lučka s klicajem, motorjem ali drugim simbolom, ki nakazuje, da moramo preveriti delovanje motorja.

Starejša vozila morda nimajo vgrajenega senzorja za delovanje omenjenega ventila, zato se moramo zanašati na naše čute, da opazimo možne težave.

Simptomi slabo delujočega EGR ventila

Bencinski in dizelski avtomobili imajo vsi vgrajen EGR ventil, ki je postal obvezna oprema že dolgo časa nazaj. Kljub vedno bolj zanesljivemu delovanju, se ta še vedno lahko zamaši oziroma se v njem naberejo obloge ogljika. Novejši avtomobili nas lahko opozorijo na njegovo slabo delovanje. Nepravilnosti v delovanju EGR ventila pa lahko tudi opazimo po sledečih simptomih:

  • Višja poraba goriva
  • Motor se v prostem teku nepričakovano ustavi
  • Naše vozilo ima slabše pospeške in splošno delovanje motorja
  • Motor deluje v prostem teku z višjimi obrati in bolj grobo

Delujoč EGR ventil je ključnega pomena za zdravje našega motorja. Obenem pa je pomemben del številnih avtodelov, kot je lambda sonda, ki uničijo oziroma zmanjšajo količino škodljivih plinov v izpušnem sistemu.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*