Ko nas uščipne v križu

Razlogi za bolečine so različni, danes pa velja, da so okvare hrbtenice predvsem posledica staranja in sčasoma usoda vsakega človeka. Te spremembe so bolj ali manj izrazite in v nekaterih primerih povzročajo težave, v drugih pa ne.

»Bolečine, ki nastopajo v odrasli dobi, torej po dvajsetem letu, imajo najverjetneje vzrok v degeneraciji medvretenčne ploščice diskusa. Diskus je sestavljen iz obroča in notranjega jedra, ki je pod določenim pritiskom, zato obroč postopno popušča, dokler ne pride do njegovega raztrganja – tako kot recimo pri slabi gumi na kolesu –, medvretenčna ploščica se izboči, kar imenujemo hernija diskusa, posledica pa so bolečine v križu ali nogi.

Kaj je išias?

Največje težave zaradi hernije lahko pričakujemo med 30. in 50. letom, dokler je hrbtenica gibljiva in ne zatrdi. Zato so bolečine zaradi degeneracije diskusa po 60. letu običajno nekoliko manjše. Če hernija v medvretenčnem prostoru pritiska na živčno korenino, ki tvori živec ishiatikus, to imenujemo išias. Išias je torej največkrat posledica hernije. Bolečina pri išiasu je običajno nenadna in sunkovita ter posledica napačno izvedenega giba, lahko pa se pojavi tudi brez pravega vzroka. Lahko je znosna in se okrepi le ob naporu, lahko pa je tudi zelo silovita in boleča.

Išias

Trdo ležišče

Možnosti zdravljenja je precej, če se bolečina pojavlja brez ishialgije (išiasa), pa je terapija vedno konservativna. To pomeni, da ortopedi pri akutnih bolečinah na začetku vedno priporočajo predvsem trdo ravno ležišče oziroma ležišče, ki ugaja hrbtenici, zmerno gretje, sredstva proti bolečinam in seveda ležanje, nato pa fizikalno terapijo.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*