Zavorne ploščice so ključna varnostna komponenta vsakega vozila

Kovinske zavorne ploščice

Vsako vozilo vsebuje veliko kritičnih varnostnih komponent, ki pa nikoli ne vidimo. Izmed teh so skoraj najbolj pomembne zavorne ploščice. Skrbijo, da se lahko hitro ustavimo na vsaki podlagi, ne da bi pri tem ogrožali varnost drugih ljudi ali samih sebe. Brez ploščic bi naše vozilo še vedno imelo moč, da se ustavi, vendar bi obrabili diske in kolesa. To je tudi glavni razlog, da se prepričamo, da je zavorni sistem v našem osebnem ali službenem vozilu vedno v najboljšem stanju.

Zavorni sistem je drugačen pri vsakem vozilu

Dandanes obstaja mnogo različnih vozil, ki se med seboj precej razlikujejo. Tako uporabljajo drugačno avto opremo, saj ima vsak kombi, avtomobil in kamion drugačne zahteve. To pomeni, da niso vse zavorne ploščice med seboj enake. To je tudi razlog, da je nakup pravilnega modela ključen, da bi naše vozilo imelo največjo zavorno moč.

Zavorne ploščice za avtomobil

Prednje zavorne ploščice za za Volvo

Različni materiali izdelave tudi igrajo veliko vlogo, kar se tiče zmogljivosti samih zavornih ploščic. Športna vozila bodo potrebovala drugačne komponente v zavornem sistemu, kot recimo industrijska. Enako velja za osebne avtomobile. Tako sami materiali zavornih komponent vplivajo na zmogljivost in dolgotrajnost zavornega sistema.

Kaj se zgodi, ko pritisnemo na pedal za zaviranje?

Sam zavorni sistem v vsakem avtomobilu je sestavljen iz različnih komponent. Te komponente morajo delovati skupaj, da zagotovijo hitro odzivnost na voznikove ukaze. Ključen in tudi zelo obremenjen del tega sistema pa so ravno zavorne ploščice.

Temu je tako, saj so nameščene med zavornimi čeljustmi in diskom. Ko pritisnemo na padalo za zaviranje, se zgodi naenkrat več stvari – tako aktiviramo poseben valj z zavorno tekočino, ki jo pošlje do zavornih čeljusti, ki stisnejo ploščice. Glede na moč s katero smo pritisni pedal, se vozilo prične počasi ustavljati ali pa zelo hitro.

Različne ploščice za različna vozila

Materiali izdelave zavornih komponente igrajo veliko vlogo, saj določajo moč ustavljanja. Tako poznamo različne zavorne ploščice, ki pa so:

Kovinske

Najbolj pogost material iz katerega so narejene ploščice za zaviranje je kovina. Sestavljene so iz različnih kovin, kar pomeni, da so bolj vzdržljive in nudijo boljšo zmogljivost. Niso pa primerne za športno vožnjo.

Organske

Organske zavorne ploščice so dokaj unikatne. Uporabljajo mešanico materialov gume, stekla, smole ipd. Mišljene so za uporabo v manjših vozilih, ki ne vozijo težkih tovorov.

Keramične

Športna vozila potrebujejo največjo zaviralno moč. V tem primeru so keramične ploščice primerna izbira, saj zelo dobro prenašajo vročino in pogosto uporabo. Večinoma jih najdemo na športnih vozilih, vendar jih lahko uporabljamo tudi za navadno vožnjo.

Kvalitetno ponudbo avtomobilske opremo lahko zasledimo na spletni strani www.silux.si. Velika ponudba nadomestnih delov (amortizerji, katalizatorji, končniki , …) originalne in poprodajne izvedbe je na voljo na omenjeni strani za vozila vseh vrst.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*