Na kaj moramo paziti pred nakupom domene

Pred nakupom preveri domeno

Izdelava svoje prve spletne strani je lahko zelo zanimiv in zabaven proces. Pred tem pa bomo potrebovali domeno oziroma ime za našo spletno stran, ter spletno gostovanje. Omogoča nam, da nas bodo ljudje lahko našli preko spleta. To pa je možno preko uporabe spletnih iskalnikov v katere vtipkamo določen URL naslov. Enako pa je možno storiti z uporabo brskalnika, kamor vtipkamo ime podjetja ali spletne strani. Vsa imena pa si niso enaka, saj je možno, da so bila že uporabljena. To pa predstavlja nevarnost, saj je morda prejšnji lastnik zlorabil našo domeno v svoje namene. Zato je zelo pomembno, da preverimo domeno pred nakupom.

Nakup domene je dandanes zelo preprost

V spletni brskalnik lahko vpišemo preveri domeno, da se nam prikažejo spletne strani, kjer to dejansko lahko naredimo. Omenjen postopek v večini primerov zajema preverjanje razpoložljivosti imena domene. Tako vidimo, če je naše izbrano ime še vedno na razpolago. Nekatere spletne strani pa nam ob nerazpoložljivosti imena ponudijo možne alternative. S tem nam želi ponudnik domen pomagati do lažje izbire.

Pred nakupom preveri domeno

Preverite domeno pred nakupom, da ne bo nepotrebnih težav

Razpoložljivost imen je v dobršni meri odvisno od domene vrhovne ravni oz. končnice, ki jo želimo uporabiti. V vsakem primeru je pa dostikrat potrebno, da izberemo neko alternativo, saj je veliko domen že zakupljenih.

Preverimo, če je naša domena blokirana s strani velikih spletnih iskalnikov

Na različnih spletnih portalih je možno pridobiti podatke o možni blokadi naše nove domene. To stanje je dokaj težko popraviti, saj je možno, da je prejšnji lastnik zlorabljal svojo spletno stran. Za podatke o možnih penalih in sankcijah lahko tudi povprašamo ponudnika domen, kjer jo želimo kupiti.

SEO optimizacija in drugi nujni postopki so veliko težji, če je prejšnji lastnik imena naše spletni strani ali trgovine ga izrabljal in kršil spletna pravila. Zato je domeno dobro preveriti vnaprej, drugače bomo imeli zelo veliko dela s promoviranjem naše spletne strani.

Preverimo druga podjetja z podobnim imenom spletne strani

Razlog za preverjanje domene je tudi ta, da se izognemo uporabi preveč podobnega imena drugim podjetjem. Če ima naša spletna stran ali trgovina preveč podobno ime konkurenčnim podjetjem, lahko nastanejo težave. Tako bomo imeli dodatno delo s pravnimi postopki ipd. Temu pa se lahko preprosto izognemo z uporabo iskalnika za splet. Tako si vzemimo nekaj časa in vtipkajmo v brskalnik želeno ime naše spletne strani. To pa nam bo podalo rezultate iz katerih bo hitro mogoče zaslediti, če obstaja konkurenca s podobno domeno naši.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*