Izbira naravnih materialov pri gradnji stopnic

Kamnite stopnice v svetli barvi

Vsak dom je veliko bolj prijeten za bivanje, če ga uredimo po naših željah. Atmosfero v naši hiši pa lahko še dodatno izboljšamo z uporabo naravnih materialov. To je še posebej opazno pri kamnitih stopnicah, ki imajo mnogo prednosti pred drugimi izvedbami. Obenem pa imamo na izbiro različne vrste kamna, ki so lahko popolnoma naravni ali umeti. Kamen je brezčasen in čudovit material, ki ne izgublja svoje vrednosti. Obenem pa doda našemu domu poseben občutek udobja in prestiža, ki bosta očarala vsakega obiskovalca.

Kamnite stopnice imajo zelo dolgo življenjsko dobo

Kamen je material s katerim ljudje živimo že od začetkov civilizacije. Z njem imamo poseben odnos, saj smo ga uporabljali za izgradnjo domov, orodij in drugih potrebščin za preživetje. Izgradnja kamnitih stopnic bo izboljšala izgled notranjosti našega doma.

Kamnite stopnice na dvorišču
Kamnite stopnice je zelo enostavnio čistiti

Kamen pa je tudi izredno trdoživ material, ki je odporen na vlago, vročino, udarce, ogenj in druge elemente. To je tudi razlog, da ima izredno dolgo življenjsko dobo. Nekatere vrste kamna zdržijo tudi po več desetletij brez potrebe po vzdrževanju. V primeru poškodbe nam lahko izkušeni kamnoseki pomagajo pri sanaciji razpok in drugi škodi. Večino vrsto kamnov je mogoče dodatno zaščititi pred številnimi dejavniki.

Vzdrževanje kamna je preprosto

Les in drugi materiali zahtevajo dokaj specifičen način vzdrževanja. Pri čiščenju moramo uporabljati določena čistila in druga čistilna sredstva, saj nočemo poškodovati površine tal, stopnic in druge opreme v naši hiši. Ko pa govorimo o kamnitih stopnicah, pa je čiščenje veliko bolj preprosto.

Izdelava kamnitega stopnišča v hiši

Priporočena je uporaba čistil za kamen. Obenem pa strokovnjaki priporočajo izbiro vrste kamna, ki je odporen na madeže in fizično obrabo. Najbolje se je pred nakupom posvetovati s strokovnjaki kamnoseki. Tako bomo lažje izbrali najbolj primerne stopnice narejene iz kamna za našo nepremičnino.

Stopnice iz kamna ne povzročajo hrupa

Ena izmed najbolj značilnih lastnosti lesa je povzročanje hrupa pri hoji. Enako počnejo številni drugi materiali, kar lahko postane zelo moteče. Kamen pa je sam po sebi zelo gost material. To pomeni, da se pri hoji po njem njegova struktura ne bo spreminjala s kompresijo in drugimi fizičnimi silami. Hoja po kamnitih stopnicah je izredno tiha. To lastnost pa bodo naše stopnice obdržale skozi celo svoje funkcionalno življenje, brez da bi jih morali na kakršenkoli način popravljati ali nadgraditi. 

Izboljšajmo požarno varnost z izbiro kamna

Požarna varnost je izredno pomembna pri gradnji in opremi domov vseh velikosti. Večina današnjih modernih materialov je do določene mere odporna proti ognju, niso pa vsi. Veliko je možno storiti, če izberemo stopnice narejene iz kamna, saj so izredno odporne na ogenj. To je tudi razlog, da je večino stopnišč v javnih stavbah narejenih iz kamna. 

Kamen je možno brez težav očistiti in odstraniti vse možne alergene, kot so pršice ter drugo umazanijo. Ker je površina brez posebnih oblik, razpok in drugih nepravilnosti, je možno kamnite stopnice in tla popolnoma očistiti brez posebnega truda in uporabe dragih čistil.

Leave a comment

Your email address will not be published.


*